zondag 3 september 2023

Bontebal

De grote verliezer van de komende Tweede Kamer verkiezingen: het CDA. Virtueel gereduceerd tot drie zetels. De grote winnaar van de verkiezingen: het CDA nieuwe stijl. Met Omtzigt en BBB, samen goed voor 43 zetels.

Toegegeven: BBB verloor volgens peilingen 21 zetels aan Omtzigt, maar de boodschap mag duidelijk zijn: het CDA krijgt geen 'bontebal'. De gelijknamige lijsttrekker mag blij zijn als hij een plek in de Tweede Kamer krijgt.

Omtzigt heeft aangegeven niet de grootste te willen worden, waardoor sommigen zich afvragen hoe hij dat wil afwenden. Hij lijkt ook al niet de ideale premier. BBB worstelt met hetzelfde probleem. Carolina van der Plas ziet op tegen buitenlandse reizen, en heeft oud CDA'er Mona Keijzer als 'premierskandidaat' naar voren geschoven. De voormalig CDA-coryfee was in het kabinet-Rutte III staatssecretaris van Economische Zaken.

Of de kiezer de BBB kiezer de terugkeer van de oude (hoewel dwarse) CDA politiek ziet zitten zal uit de volgende peiling moeten blijken. Volgens peiler Maurice de Hond verliest BBB minder kiezers aan NSC dan vorige week.

Er kan nog veel veranderen. Zo is het de vraag wat er gebeurt als Omtzigt ook zijn premierkeuze kenbaar maakt. En zal hij in zeer korte tijd bekwame parlementariërs moeten aantrekken.

De aandacht voor het 'nieuwe' CDA leidt ook de aandacht af voor het linkse blok onder leiding van Timmermans. Het gaat in deze verkiezingen minder om links versus rechts. De traditionele partijen hebben aardig wat zetels ingeleverd.  In de peilingen hebben PvdA en GroenLinks alweer een stem verloren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten