zaterdag 9 september 2023

Poten in de klei

De BoerBurgerBeweging heeft eindelijk zijn partijprogramma gepubliceerd, Van Vertrouwenscrisis tot Noaberstaat. De partij vindt dat het excel- en spreadsheet-denken moet plaatsmaken voor poten-in-de-klei-denken van praktisch-geschoolden.

Er wordt nogal wat overhoop gehaald: de huidige stikstofwet moet van tafel, de aparte minister voor stikstof moet verdwijnen en natuurkwaliteit komt centraal te staan bij de ontwikkeling van beleid.

De btw op groente en fruit moet omlaag naar 0 procent, landbouwgrond krijgt een beschermde status en voedsel van dichtbij wordt goedkoper dan van ver weg.

Alle toeslagen worden afgeschaft en in plaats daarvan komt er een belasting- en premievrije voet van 30.000 euro. Ook worden er stappen gezet richting de legalisatie van wiet.

De boeren zullen zich voor het eerst sinds Boer Koekoek weer in Den Haag gehoord voelen, zeventig procent is van plan om BBB te stemmen, maar de partij moest al gelijk een zwak puntje opbiechten. De partij heeft niet gekeken of al die plannen ook te betalen zijn. Die kunnen even hard weer sneuvelen tijdens onderhandelingen met coalitiepartners. 

Het andere vraagteken is de gedoodverfde premierskandidaat Mona Keijzer, vertegenwoordigster van de oude politiek. BBB watchers zien al de eerste onderlinge scheurtjes, nu Caroline van der Plas niet meer blij is met benaming ‘premierskandidaat’ die zij zelf lanceerde. Gerommel in de partij kan leiden tot voortijdig zetelverlies.

(Foto Anefo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten