zaterdag 16 september 2023

Temperament

Het (naamloze) bestuur van de Partij voor de Dieren trad deze week af na een reeks van domme fouten. Het bestuur besloot zaterdag om Ouwehand niet als lijsttrekker voor te dragen omdat er recente meldingen omtrent integriteitsschending waren. Meldingen die niet werden toegelicht of met Ouwehand werden besproken. Sterker nog: de achterban van de partij ging massaal achter Ouwehand staan omdat zij ook geen nadere informatie hadden.

Bij het aftreden moest het beschadigde bestuur zo nodig kwijt dat men inhoudelijk niet van mening was veranderd en Ouwehand, ook los van de integriteitsmeldingen, niet geschikt te vinden 'om het lijsttrekkerschap de komende vier jaar te vervullen, met de verantwoordelijkheden die daarbij komen'. Weer zonder enige toelichting.

Als het bestuur zijn besluit had doorgedrukt, was volgens peilingen de helft van de kiezers opgestapt. Het bestuur heeft de populariteit van Ouwehand behoorlijk onderschat.

De kiezer heeft intussen geen enkele duidelijkheid over welke conflicten er op de achtergrond spelen. Ouwehand probeerde in College Tour (al vooraf te bekijken bij NPO Start) vooral geen rotte appels in het bestuur aan te wijzen. Ook wilde ze niet veel kwijt over het verwijt aan het afgetreden bestuur dat die zich te veel lieten leiden door de oprichters van de partij.

In die reeds geplande uitzending kwam zij over als behoorlijke eigenzinnig en temperamentvol, wat al eerder (zo moest zij zelf toegeven) leidde tot conflicten met voormalig boegbeeld Marianne Thieme en recentelijk Leonie Vestering uit Almere die donderdag liet weten op te stappen. 

Ouwehand zal dus worden herkozen tot partijleider, maar of het rustig blijft in de gelederen zal nog moeten blijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten