zaterdag 24 augustus 2024

Feestje

Donderdag stond Donald Trump op onverharde weg onder de met struiken bezaaide heuvels van Arizona, om te wijzen op de 'open grenzen' van de VS, maar de afleidingsmanoeuvre mislukte. Er was nauwelijks aandacht voor, aangezien het politieke journaille was samengestroomd op de Democratische Conventie, waar Kamela Harris haar kandidatuur voor het presidentschap aanvaardde.

Bovendien wezen veel Amerikaanse media fijntjes op het feit dat de afgelopen maanden het aantal illegale oversteekplaatsen langs de grens tussen de VS en Mexico is gedaald tot het laagste niveau in jaren. Komt nog bij dat de Republikeinen een gezamenlijke grensovereenkomst hebben geweigerd.

Het was niet de fijnste week voor Trump. Die volledig werd ondergesneeuwd door feestende Democraten in Chicago. Een parade van beroemdheden passeerde de revue, onder wie John Legend, Stevie Wonder, rapper Lil Jon en tv-superster Oprah Winfrey. De nichtjes van Harris demonstreerden op ludieke wijze hoe je Kamala moet uitspreken. Het was een onophoudelijke stroom aan gejuich en bejubeling voor presidentskandidaat Kamala Harris en een scherp contrast met de mopperende Republikeinen.

Al was er wel een puntje van kritiek: de plannen van Harris lijken nog niet erg uitgediept. Harris houdt de strategie stevig in handen en heeft nog geen enkel interview gegeven. De Democraten zullen zich de komende tien maanden moeten waarmaken.

De week eindigde met een opsteker voor Trump. De Amerikaanse onafhankelijke presidentskandidaat Robert F. Kennedy, vooral bekend van talloze complotttheorieen, heeft vrijdag zijn steun uitgesproken voor Trump. Kennedy trekt zich in tien belangrijke swing states terug als kandidaat zodat de kiezers daar op Trump kunnen stemmen. Maar het is helemaal niet gezegd dat die weinig overgebleven stemmen automatisch naar Trump gaan. Volgens analisten eerder naar Harris. Kennedy komt uit een Democratisch nest en zijn familie heeft hem nu officieel uitgespuugd. Daarnaast is bekend geworden dat Kennedy contact heeft gezocht met beide teams om te praten over een functie in de regering als hij zich zou aansluiten bij het winnende team, wat wijst op politieke onverschilligheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten