zaterdag 17 augustus 2024

Sabotage

Duitsland zit achter een Oekraïner aan. Dat is de strekking van nieuwe publicaties over het onderzoek naar de aanslag op de Nord Stream-pijpleidingen, bijna twee jaar geleden. Concreet heeft de Duitse justitie drie Oekraïners in het vizier: twee duikschoolhouders en hun medewerker Volodymyr Z (niet de president van Oekraïne).

Op Twitter was de conclusie al getrokken door Pro Russische wappies. 'Thierry (Baudet) had dus gewoon gelijk.' Nou nee, die is sterk gekant tegen de Nederlandse steun aan de oorlog in Oekraïne en roept dan al gauw dat Oekraïne achter de aanslag zit.

Tegelijk met de Duitse onthullingen, beweert de The Wall Street Journal (WSJ) op basis van anonieme bronnen dat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky wist van de plannen om de Nord Stream-pijpleidingen op te blazen.

Een groepje hoge Oekraïense militairen en zakenlieden zouden het plan in mei 2022 hebben bedacht

Gesteund door alcohol en patriottisch enthousiasme zou een van hen dit idee hebben geopperd. Zakenmensen zouden de operatie ter waarde van 300.000 dollar (272.000 euro) hebben betaald.

Later probeerde Zelensky de sabotage tegen te houden omdat de CIA daarop aandrong, maar de saboteurs waren al onderweg.

Punt is: De aanslag zou geen strategisch of tactisch voordeel hebben gehad voor Oekraïne. Nord Stream 2 was nog niet in gebruik toen de leiding in 2022 werd opgeblazen, dus het effect op de gastoevoer was nihil. De stijgende gasprijzen spekten alleen maar de oorlogskas van Moskou, terwijl de geallieerde partners voor de kosten moesten opdraaien.

Roderich Kiesewetter, een lid van de oppositie en lid van de commissie buitenlandse zaken van het Duitse parlement, dringt aan op voorzichtigheid over de beschuldigingen in het WSJ-rapport. Hij vertelde de Duitse radio dat er 'intensieve belangen' zoom om 'alle aanwijzingen terug te laten leiden naar Oekraïne'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten