vrijdag 3 maart 2017

Nexit

Je blijft lachen met het Forum voor de Democratie. Nog voordat hij de ganse publieke omroep wilde saneren, probeerde partijleider Thierry Baudet in een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam deelname af te dwingen aan het verkiezingsdebat van de NOS op 14 maart. Ging even niet door.

Op BNR suggereerde Baudet vrijdag dat Pieter Omtzigt (CDA) een nieuw half buitenparlementair minderheidskabinet zou kunnen leiden. Waarbij Forum voor Democratie een rol kan spelen, misschien met gedoogsteun van de PVV. 'Als u op het CDA stemt krijgt u Buma als premier. Als u Omtzigt als premier wilt, moet u op ons stemmen.' Oftewel: kies FvD, dan krijg je het CDA.

Maar het kan nog gekker. Een meerderheid van de Nederlanders wil dat Nederland uit de Europese Unie stapt, beweert de partij. Dat zou moeten blijken uit een peiling die half februari 2017 is uitgevoerd door peil.nl van Maurice de Hond. 'Steeds meer mensen zien dat de Europese Unie slecht is voor Nederland en voor Europa. Een keurslijf waar we geen van allen beter van worden.'

Merkwaardig, dat Nexit nieuws dat totaal onderbelicht is gebleven. Of zou het liggen aan Baudet's eigen fantasie?

Uit de peiling blijkt, volgens het persbericht van het FvD, dat nog maar 39 procent van de Nederlanders in de EU wil blijven. Dit is zelfs minder dan het aantal Britten dat op 23 juni 2016 stemde voor remain.

Maar de Nexit blijkt ook weer niet zo heet als zij wordt opgediend. Over het alternatief voor de Europese Unie bestaat namelijk nog wel enig meningsverschil, moet Baudet cs. toegeven: 23 procent wil wel lid blijven van de interne markt (via lidmaatschap van de zogeheten Europese Economische Ruimte) of lid worden van de Europese Vrijhandels Associatie (de EVA).

Nexit is dus vooral Baudets Nixit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten