zondag 16 juli 2017

Paardenfluisteraar

Tovenaarsleerling, paardenfluisteraar. Emmanuel Macron heeft zijn grote vriend Donald Trump omarmd. Met de Arc de Trump, een etentje voor vier bovenop de Eiffeltoren en met militaire parades. Met stuntvliegers van de Patrouille de France, en Amerikaanse F16’s die de kuif van Trump deden opwapperen. Met een medley van nummers van het Franse danceduo Daft Punk.

Reden voor het bezoek van Trump was de herdenking van de deelname van Amerika aan de Eerste Wereldoorlog, nu honderd jaar geleden. Trump werd dan ook ingefluisterd dat Frankrijk met de rebellerende Amerikanen meevocht in de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog – tegen de Engelsen. Ook dat maakte indruk.

'Het heeft een psychologische dimensie. Het is bijna manipulatie zoals Trump door het Elysée in de watten worden gelegd, aldus politicoloog Laurance Nardon.

En ja, het leek te werken. Brigitte Macron kreeg complimentjes. Flabbergasted liet Trump weten dat de VS een leider moet zijn op het gebied van milieubescherming. Er kan van alles gebeuren met betrekking tot het klimaatakkoord, beloofde hij. Macron giegelde in zijn vuistje.

Kortom: werk aan de winkel voor Justin Trudeau, Theresa May en Frau Merkel. Wil je Trump voor je winnen dan moet je hem vertroetelen. Trump wil in Londen minstens zo'n indrukwekkende ontvangst als in Parijs. Met een ereboog van Queen's Guard en Queen's Life Guard, een kus op de wang van Elizabeth, met Yorkshire puddings en Toad in the hole bovenop de London Eye en met heel veel complimentjes: Donald, you're the best.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten