zaterdag 25 augustus 2018

Onwrikbaar

Na de langste formatie ooit dreigt alsnog de val van het kabinet. Gert-Jan Segers waarschuwt: wij vertrekken als de dividendbelasting blijft.

Is zijn Christen Unie dan voor die belasting? Nope, fel tegen zelfs. 'Als het niet in het regeerakkoord had gestaan of we nu in de oppositie zaten, dan hadden we tegen de afschaffing van de dividendbelasting gestemd. Die inhoudelijke weging was en is steeds dezelfde geweest,' schrijft Segers op Facebook.

Niemand behalve de VVD houdt vast aan afschaffing. Onder het mom dat grote Nederlandse bedrijven anders naar het buitenland verdwijnen. Bij het CDA bestaat twijfel, en D66 is net als CU tegen. Net als het merendeel van de Nederlanders: nog maar 16 procent is voor afschaffing van de dividendbelasting.

Je zou zeggen: zoveel twijfel is toch wel een heroverweging, of op zijn minst een stevig debat waard.

Dus wat verklaart de onwrikbare houding van de CU? Toch vooral dit: 'We hebben vorig jaar ook een andere weging moeten maken. Een afweging over een heel regeerakkoord, waar behalve de dividendbelasting nog veel meer in staat. Van dat akkoord moesten wij de nadelen enerzijds en de winst anderzijds óók wegen. Een akkoord waarbij wij de afschaffing van de dividendbelasting moesten slikken, terwijl de andere partijen soms weer moesten slikken bij de winstpunten van de ChristenUnie.'

Anders gezegd: als de dividendbelasting blijft, kan er ook weer worden gewikt en gewogen aan andere met veel moeite bereikte afspraken die de CU veel belangrijker acht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten