zaterdag 4 augustus 2018

Telerap

O jee, bij de Publieke Omroep mogen rappers die zijn veroordeeld voor ernstige delicten gewoon blijven rappen. Crimineel geweld wordt er bovendien verheerlijkt. En dat allemaal op kosten van de belastingbetaler ook nog.

Komkommertijd ook bij de Telerap. Die stortte zich verveeld op 101Barz, het JoeToeb kanaal van de publieke omroep speciaal voor hiphop-muziek. Van BnnVara dus. Die weer. De rooie rakkers.

In de 101Barz-studio treden volgens de Telegraaf rappers op die zijn veroordeeld voor 'ernstige delicten': wapenbezit, poging tot doodslag en mensenhandel. De lijst is divers, blijkt na een middag kijken op YouTube, aldus de krant.

Wat het artikel al gelijk niet duidelijk maakt: om hoeveel veroordeelde rappers gaat het nou werkelijk? De krant komt niet verder dan een paar concrete voorbeelden, en heel veel meer zullen het er niet zijn. Anders hadden we wel een concreter lijstje voorgeschoteld gekregen. Liever citeert de krant criminoloog Cyrille Fijnaut. Die waarschuwt voor een risico op normalisering van crimineel gedrag.

Wat betreft het taalgebruik stelt BnnVara dat hiphop 'een vrije kunstvorm' is en een 'directe vertaling is van de straatcultuur'.

Daar heeft de omroep wel een puntje. Een beetje rapperd laat zich inspireren door de provocerende gangsterap, afkomstig uit de Amerikaanse getto's. En dat is geen Rube & Rutje: Kleuterliedjes met gebaren.

Maar zo erg als in het buitenland is het in Nederland toch echt niet. Daar wordt nog wel eens een rapper doodgeschoten. Of gaan ze elkaar op de vuist in een vertrekhal.

In Nederland krijgen rappers tijdens een schuurfeest hooguit een steen in hun nek. Waarna de gooier even streng wordt toegesproken: 'Doe je dat thuis ook bij je moeder als het eten je niet bevalt?'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten