zaterdag 2 januari 2021

Smokkelroutes

Nederland knalde letterlijk en figuurlijk het nieuwe jaar in. Terwijl er landelijk een vuurwerkverbod gold en het dus stil had moeten zijn. Wel werd er aanzienlijk minder vuurwerk afgestoken dan een jaar geleden, resulterend in veel minder vuurwerkslachtoffers dan andere jaren.

Nam niet weg dat sommige steden wederom op hun grondvesten stonden te schudden dankzij zwaar vuurwerk dat illegaal het land is binnengekomen.

'Laten we nú doorpakken met een landelijk verbod', sprak de Nijmeegse burgemeester Bruls meteen op nieuwjaarsdag. 'Als het kabinet nu al uitspreekt dat je voortaan met de jaarwisseling geen vuurwerk mag afsteken, ontneem je vuurwerkhandelaren het alibi groot te gaan inslaan.'

Maar oudjaar 2020 lijkt een voorbode van wat ons volgend jaar te wachten staat, als de verkoop van zwaar vuurwerk in elk geval weer aan banden wordt gelegd.

Het vele vuurwerk dat toch is afgeschoten werd grotendeels illegaal aangeboden via Instagram, Telegram en WhatsApp en vanuit de achterbak van de auto aan klanten geleverd.

Het OM waarschuwde vorige maand al dat de handel in illegaal vuurwerk steeds meer op drugshandel begint te lijken. Enkele grote spelers zorgen voor de invoer van tienduizenden kilo’s zwaar knalvuurwerk uit Duitsland, België en andere landen. Handelaren maken gebruik van smokkelroutes en contacten uit de drugshandel.

Zolang er niet wordt opgetreden, komt allerlei vuurwerk ons land binnen dat niet volgens de regels professioneel wordt opgeslagen, laat staan op veiligheid gecontroleerd wordt. Zwaar illegaal vuurwerk veroorzaakte afgelopen al veel schade aan een pand in Alphen aan den Rijn. Bij de ontploffing raakte één persoon zwaar gewond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten