zaterdag 12 november 2016

Bevrijding

Het blijft curieus, dat onverbiddelijke geloof van een deel van bloggend Nederland dat de wereld onder Donald Trump als 'president van de bevrijding' er heel anders uit gaat zien. 'De globalisering komt tot staan, grenzen komen weer terug, gemeenschappen worden in hun kracht terug gezet, mensen krijgen weer de kans om over hun leven te beslissen. Er komen echte banen terug.Vakmanschap zal weer gewaardeerd worden.'

Amahoela. De voorkeur voor Trump onder rechtse bloggen wordt vooral ingegeven door zijn voornemen om een immigratiestop op moslims af te kondigen of IS onophoudelijk te bombarderen.

Anti-establishment is multimiljardair Trump natuurlijk ook al niet. Het linkse tegenkamp wordt door zijn aanhang voortdurend weggezet als 'elite', maar Trump behoort zelf tot de rijke toplaag.

Het ergert een enkeling nu al dat Trump zich presidentieel begint te gedragen, weg zijn alle opruiende teksten over immigranten, moslims en vrouwen. De Muur om Mexicanen tegen te houden is ineens geen prioriteit meer. Een verbod op moslims al evenmin. Obamara wordt niet volledig gesloopt. Ook op zijn belofte om Crooked Hillary achter tralies te zetten lijkt Trump terug te komen.

Maar de grootste deceptie moet nog komen: geen van zijn beloftes op economisch gebied zijn namelijk op feiten gebaseerd, maar op grootspraak, plannen om hoge overheidsuitgaven te combineren met lage belastingen zijn sowieso onuitvoerbaar, terwijl Mexico natuurlijk geen cent gaat bijdragen aan de Grote Muur. 

Ongeveer iedereen voorspelt dat Trump er niet in zal slagen om zijn mooie oneliners om te zetten in concreet beleid. Niet alleen door de taaie politieke besluitvorming, waarmee solist Trump geen enkele ervaring heeft en die hem alleen maar zullen ergeren, maar ook vanwege constitutionele beperkingen.

Na een voortvarende start, waarin Trump sneller zal willen scheuren dan wenselijk is, zou hij zomaar eens in een lagere versnelling kunnen overgaan om de vier jaar uit te zingen. In het ergste geval zullen we Donald vaker op de golfbaan aantreffen dan George W. Bush in zijn hoogtijdagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten