zondag 27 november 2016

Pizzagate

Opeens is fakenieuws overal. Verzonnen en verspreid door zolderkamereenlingen. Paul Horner ontdekte gaandeweg dat zijn nering nog beter draaide als hij 'feiten' verzon die Trump-aanhangers graag willen horen. Het bericht dat demonstranten bij Trump-rallys dik betaald werden door het Clinton-kamp werd door hem volledig bij elkaar gelogen en hij was er nog trots op ook.

Google, Facebook en anderen willen dit soort berichtgeving aanpakken, en wellicht is dat hard nodig.

De New York Times publiceerde een dezer dagen over Pizzagate, ook zo'n nepnieuwsvuurtje dat zich razendsnel over internet verspreidde. James Alefantis, eigenaar van pizzarestaurant Comet Ping Pong in Washington D.C., kreeg kort voor verkiezingsdag, allerlei rare berichten op zijn Instagram. Verschillende mensen bedreigden hem met de dood. Hij zou onderdeel zijn van een pedofielennetwerk van Hillary Clinton en haar campagnechef John Podesta en zijn restaurant zou daarvoor zijn gebruikt. En dus verschenen er steeds meer stukjes op internet met koppen als: 'Pizzagate: How 4Chan Uncovered the Sick World of Washington’s Occult Elite.'

Hoe het zover kwam? Volslagen bizarre interpretaties van gelekte emails van Podesta bij Wikileaks. Om een heel lang verhaal kort te maken: De naam James Alefantis betekent in het Frans iets van 'Ik houd van kinderen'. Het menu van Comet Pizza zou een symbool voor pedofilie bevatten. Er zou zich een lege koelruimte bevinden in het restaurant. Enzoverder. Kortom: logica van het niveau 1+1=5.

Schreeuw- en brulsites, die journalistiek verwarren met propaganda, zien de bui al hangen: ze zijn bang dat ze door de maatregelen van Facebook en Google worden gemarginaliseerd. We gaan ze niet missen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten